نظرخواهی

آیا ازعملکرد مهدی روشنفکر در توسعه شهرستان های بویراحمد، دنا و مارگون راضی هستید؟

تازه های سایت

29. تير 1404 - 10:33
چهره‌های فراموش‌شده در خیابان‌های یاسوج؛
کودکانی که آینده‌شان در چهار راه‌ها گم شد
ساماندهی این امر یک همت جمعی و برخوردی جدی را می‌طلبد، این مشکل باید به صورت ریشه‌ای و از طریق برخورد با خانواده‌های این افراد و البته سرشبکه‌های آنان حل شود، ما می‌بایست در بحث فرهنگ‌سازی ورود بیشتری داشته باشیم.

به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «چهارفصل» تعدادی با ترازوهایی در دست کنار درب مغازه‌ها عده‌ای دیگر با در دست‌داشتن دسته‌گل‌های نرگس و رُز، کودکانی با قوطی‌های اسپند، تعدادی نیز با شیشه پاک‌کن‌ها زیر ستون‌های چراغ راهنمایی و رانندگی بر سر چهارراه‌ها ایستاده و در انتظار قرمزشدن چراغ راهنمایی و رانندگی‌اند تا در آن فرصت یک‌دقیقه‌ای بتوانند فروشی داشته و به‌قول خود چیزی کاسب شوند.

معضلی جدی، پدیده‌ای زشت و رو به رشد در استانی همانند کهگیلویه و بویراحمد که از بافتی عشیره‌ای برخوردار است؛ این روزها در خیابان‌های شهر یاسوج، گچساران، دهدشت و ... کودکان بسیاری هستند که بر سر چهار راه‌ها و اغلب در پیاده‌روهای شهر با فروش گل، دودکردن اسپند، تمیزکردن شیشه‌ اتومبیل‌ها و... درحال کارکردن و تامین معیشت خود هستند و خانواده‌هایشان آن‌هم در شرایطی سخت و نامناسب‌اند.

شاید شما نیز به کرات و در محله‌های مختلف در سطح شهر شاهد حضور دختربچه‌ها و پسربچه‌هایی در سنین پایین با وضعیت ظاهری شلخته و نامناسب و طرز برخورد با شخصیتی شکننده و ضعیف بوده‌اید، کودکانی با آینده‌ای نامعلوم و اکثرا بازمانده از تحصیل که قرار است آینده این جامعه به دستان آنان رقم بخورد.

این پایگاه خبری پیگیری معضلات و مشکلات شهری و مردمی و انعکاس آن به مسئولان جهت برطرف‌کردن آنان را رسالت خود می‌داند؛ از این‌رو اقدام به رسانه‌ای کردن مشکلات شهروندان می‌کند.

خبرنگار میدانی گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «چهارفصل» به گفتگو با مردم و چند تن از کودکان کار در سطح شهر یاسوج پرداخت تا مطالبات، نظرات، پیشنهادات و انتقادات آنان در این خصوص را بشنود.

ملکی با اظهار ناراحتی گفت: شهر ما بسیار کوچک است و بافتی عشیره‌ای دارد همه اینجا همدیگر را می‌شناسند و گدایی و کار کودکان بر سر چهارراه‌ها امری ناپسند است، اکثرا مشاهده می‌شود که این کودکان از خانواده‌های پاکستانی و افغانستانی هستند ولی در بین این‌ها نیز پسربچه‌ها و دختر بچه‌های یاسوجی به‌فور مشاهده می‌شود.

وی افزود: رواج این امر ناپسند به علت کم‌کاری مسئولان در این زمینه است؛ قطعا این کودکان سرپرست‌هایی دارند که می‌بایست در همان اوایل انجام این‌کارهای ناپسند با آنان صحبت می‌شد، در واقع می‌توان گفت یک‌ بُعد آن مسائل اجتماعی و اقتصادی است بُعد اصلی آن مسائل فرهنگی است.

مطهری گفت: کودکان در این سنین بسیار آسیب‌پذیر هستند در واقع مسئولان باید تمام همت خود را برای جمع‌آوری هرچه سریعتر آنان انجام دهند، شخصیت این کودکان نباید در کف خیابان‌ها و با برخورد با انسان‌های متفاوت شکل گیرد، مسئولان باید در این راستا برای این معضلات فکری اساسی کنند.

وی افزود: آنان آینده‌سازان این سرزمین هستند، سرنوشت این کودکان باید بیش از دیگر کودکان برای مسئولان مهم باشد، خانواده‌های کودکان کار از لحاظ فرهنگی و اقتصادی در شرایط سختی به سَر می‌بَرَند به‌نظرم این کودکان آسیب‌پذیر در آینده فقط قربانیانی خواهند بود که اسیر اعتیاد، دزدی، قتل و ... خواهند شد.

رسولی گفت: با دیدن این کودکان بر سر چهارراه‌ها دل آدم بدرد می‌آید، کودکانی معصوم و بی‌گناه که مجبورند بر سر این چهارراه برای تامین معیشت زندگی خود روزانه با انسان‌های مختلفی سر و کار داشته و دست‌های کوچکشان را جلوی هر کسی دراز کنند.

وی افزود: این کودکان معصوم اکثرا از روی بیچارگی و داشتن خانواده‌ای ضعیف به این راه کشیده شده‌اند، کاش مسئولان برای این کودکان فکری جدی کنند.

فتاح محمدی در نشست ساماندهی کودکان کار و خیابانی در چهارشنبه ۲۵ تیرماه سال ۱۴۰۴ با اشاره به لزوم هماهنگی بین بخشی و اجرای دقیق مصوبات برای صیانت از این قشر آسیب‌پذیر گفت: این قشر در بدو شکل‌گیری شخصیت اجتماعی خود هستند بنابراین وظیفه ما مسئولان و متولیان امر است که با سیاست‌گذاری دقیق و حمایت‌های بین دستگاهی، این کودکان را از آسیب‌های اجتماعی پیش رو نجات دهیم.

معاون سیاسی و امنیتی استاندار کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به وظایف قانونی مشخص‌شده برای دستگاه‌ها گفت: استانداری بعنوان نهاد ناظر، موظف به تبیین مأموریت‌ها و هماهنگی کامل میان ادارات مرتبط است تا هیچ بخشی از مسئولیت‌ها مغفول نماند و اقدامات بصورت هم‌افزا دنبال شود.

وی بیان‌داشت: برای اثربخشی اقدامات، نیازمند نگاه سیستمی و پرهیز از بخشی‌نگری هستیم و بهزیستی به‌عنوان متولی اصلی، باید با همکاری آموزش‌وپرورش، نیروی انتظامی، صداوسیما، ورزش و جوانان، فنی‌وحرفه‌ای و دیگر نهادها مأموریت‌های خود را با حساسیت و دقت دنبال کند.

محمدی گفت: نقش آموزش‌های مهارتی، فرهنگی، ورزشی و روان‌شناسی در بازپروری کودکان کار و مهارت‌آموزی متناسب با سن و توانمندی این افراد باید در دستور کار قرار گیرد و دستگاه‌های حمایتی نظیر کمیته امداد و بانک‌ها نیز با ارائه تسهیلات در مسیر توانمندسازی آنان مشارکت کنند.

وی بیان داشت: آمار به‌روز کودکان کار و تفکیک اتباع ایرانی و غیرایرانی باید توسط بهزیستی احصا و به نهادهای امنیتی و انتظامی ارائه شود تا از بروز مخاطرات اجتماعی جلوگیری شود.

مهران کشاورز در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» در خصوص ساماندهی و وظایف هر کدام از دستگاه‌ها و ارگان‌های مربوطه در این امر گفت: ساماندهی کودکان‌کار تنها با همکاری بی‌وقفه چندین دستگاه نظارتی و اجرایی ممکن است، دستگاه‌هایی از قبیل؛ شهرداری، بهزیستی، نیروی‌انتظامی، دادستانی و... است.

مدیرکل بهزیستی استان کهگیلویه و بویراحمد گفت: شهرداری وظیفه ساماندهی، تجهیز و آمادگی کودکان‌کار جهت ساماندهی را عهده‌دار است، نیروی‌انتظامی در کمک به جمع‌آوری این کودکان به‌ویژه اتباع غیرمجاز می‌بایست به ما کمک کنند، هلال‌احمر بسته‌های معیشتی و حمایتی را بعد از شناسایی و تایید این کودکان در اختیار آنان قرار می‌دهند.

وی افزود: فنی و حرفه‌ای می‌بایست در آموزش این کودکان به‌ویژه والدینشان ما را یاری کنند، اداره‌کار نیز جهت تسهیلات اشتغال‌زایی برای والدین این کودکان می‌بایست اقدام کنند که سازمان بهزیستی در سال گذشته حدود ۴۱ نفر را برای دریافت تسهیلات اشتغال‌زایی به اداره‌کار معرفی نمودیم، تامین‌اجتماعی و مدیریت درمان نیز در بحث خدمات درمانی و بیمه باید به ما کمک کنند.

کشاورز گفت: اداره ورزش و جوانان نیز در زمینه تجهیزات و تامین فضای ورزشی می‌بایست همت گذارند، کانون فکری و فرهنگی کودکان در رابطه با برگزاری کلاس‌های تقویتی و فوق‌برنامه، دادگستری نیز در بحث برخوردهای قانونی داشته باشد که ما تاکنون کسی را به دادگستری معرفی ننموده‌ایم، استانداری نیز که در راس بوده و صدا و سیما وظیفه اطلاع‌رسانی و آگاه‌سازی از ابعاد منفی این پدیده را برعهده دارد.

وی با اشاره به تعداد افراد شناسایی شده در چند سال اخیر افزود: طی سال‌های اخیر تاکنون حدود ۲۸۹ کودک را شناسایی و پرونده‌های تخصصی آموزشی و حمایتی برای آنان تشکیل شده است، همه پیگیری‌های لازم در حوزه خانواده و فرد از جمله تحصیل، بهداشت، سلامت‌روان، وضعیت جسمانی و... نیز انجام و حمایت‌های لازمه از آنان صورت گرفته است.

مدیرکل بهزیستی استان کهگیلویه و بویراحمد گفت: از تیرماه سال گذشته تاکنون نیز حدود ۵۵ نفر از این افراد به سن قانونی ۱۸‌سال رسیده و دیگر شامل دستورالعمل‌های ما نیستند این یعنی دیگر از خدمات و حمایت‌های ما که به کودکان ارائه می‌دادیم بهره نخواهند برد، همچنین وجود مرکز حمایتی، آموزشی کودکان‌کار و خیابان که خدمات تخصصی آموزشی، حمایتی، مددکاری، روانشناسی و... از طریق این مرکز به آنان صورت می‌گیرد.

وی بیان داشت: ما مرتب از کودکی تا سن ۱۸ سالگی از طریق همین مرکز که در مرکز استان مستقر است با آنان در ارتباط هستیم، در شهرستان‌های دیگر نیز حدود ۲۰ مورد در شهرستان گچساران، ۲۴ مورد در شهرستان دهدشت شناسایی و از طریق اورژانس‌های اجتماعی که در سطح شهرستان‌ها مستقر هستند کار ساماندهی آنان صورت خواهد گرفت.

کشاورز گفت: تجمع این کودکان اکثرا به‌علت مهاجرپذیربودن به‌ویژه در فصل تابستان در شهر یاسوج است. از ۲۸۹ نفر حدود ۴۹ نفر اتباع مجاز افغانی‌اند و مابقی از استان خودمان‌اند.

وی افزود: کلاس‌های مهارت زندگی، پیشگیری از اعتیاد، روانشناسی کودکان و... بسیاری تاکنون برای خانواده‌ها و تود این افراد برگزار نموده‌ایم ولی فقر فرهنگی از این افراد زدوده نشده و باز هم به تکرار این کار زشت خود ادامه می‌دهند. از این تعداد حدود ۳۲ نفر را جهت معاینات پزشکی و درمانی به دانشگاه علوم‌پزشکی و مراکز پزشکی و درمانی معرفی نموده‌ و کارهای درمانی آنان انجام شده است.

مدیرکل بهزیستی استان کهگیلویه و بویراحمد گفت: چندی پیش نیز اردوی تفریحی برای این افراد در آبشار یاسوج در نظر گرفته شد، در سال گذشته نیز حدود ۱۰ نفر از کودکان‌کار را در تیم فوتسال به مشهد برای شرکت در مسابقات فرستادیم.

وی با اشاره به مصوبات در سال جدید و وظایف سازمان بهزیستی در این خصوص گفت: سازمان بهزیستی موظف شد تا علاوه بر خدمات صورت گرفته در سال‌های گذشته بروزرسانی آمارها به‌صورت هفتگی و ماهیانه را برعهده داشته و به اطتانداری ارائه داده شود.

کشاورز گفت: نیروی انتظامی نیز موظف شده است تا با شناسایی افراد سرشبکه اقدام به دستگیری و برخورد با آنان را در دستور کار جدی خود قرار دهد. همه ما از معضل جدی کودکان کار آگاهی داریم و ما در چهارچوب قوانین و تا جایی که وظیفه داریم با همکاری ارگان‌هدی دیگر در صدد رفع این معضل رو به رشد در استان هستیم ولی متاسفانه به دلیل فقر فرهنگی و آسانی پول‌ درآوردن در این‌کار این افراد با توجه به دریافت کمک معیشتی و خدماتی که دریافت می‌کنند باز هم دست از این‌کار برنمی‌دارند.

وی افزود: در واقع این‌کار برای آنان تبدیل به یک سرگرمی نیز شده است، در واقع ساماندهی این امر یک همت جمعی و برخوردی جدی را می‌طلبد، این مشکل باید به صورت ریشه‌ای و از طریق برخورد با خانواده‌های این افراد و البته سرشبکه‌های آنان حل شود.

انتهای خبر/

نظرات کاربران

شبکه اطلاع رسانی دانا
قلم_گزینشی