نظرخواهی

آیا ازعملکرد مهدی روشنفکر در توسعه شهرستان های بویراحمد، دنا و مارگون راضی هستید؟

تازه های سایت

16. بهمن 1396 - 7:18
با پایین آمدن فشار جوی و سرد شدن هوای استان کهگیلویه و بویراحمد، حیوانات حوزه استحفاظی دنا به دامنه رشته کوه زاگرس پناه می آورند که همین امر دامی برای شکارچیان فرصت طلب است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی چهارفصل؛ با سرد شدن هوا در دامنه رشته کوه زاگرس و با پوشیده شدن کوه دنا از برف، حیوانات کوهی دیار برای رهایی از مرگ و میر در فصل سوز و سرماس طاقت فرسا و همینطور برای دست یابی به علوفه به ناچار به پایین کوه و در دامنه آن برای جان سالم به در بردن بنا به فطرت غریزی پناه می گیرند.

این منطقه یك منطقه كاملا كوهستانی است، اختلاف ارتفاع بلندترین و پست ترین نقاط منطقه بالغ بر 3000 متر است. دنا دارای قله های بلند، دیواره های عظیم و دره های عمیق است. در شرق دنا گردنه تاریخی بیژن قرار دارد و مرزهای شمالی ، غربی و جنوبی آن را رودخانه های  ماربر  و  بشار  احاطه كرده اند.

رودخانه ماربر كه در شمال دنا از شرق به غرب جاری است ، با گذشتن از چند روستا و تنگ خرسان به رودخانه خرسان تغییر نام می دهد و پس از عبور از تنگه های باریك به رودخانه بشار می پیوندد. محل پیوند رودخانه های خرسان و بشار، ناحیه ای جنگلی است كه زیبایی خیره كننده ای دارد.

ارتفاع این محل از سطح دریا 1300 متر است كه پایین ترین نقطه منطقه حفاظت شده دنا به شمار میرود. كوههای دنا به عنوان ذخایر منابع آب دره های متعدد و دامنه های آن نیز  پر از چشمه های كوچك و بزرگ است. كوه های دنا  سر چشمه بسیاری از رودخانه های جنوب ایران است و به عنوان ذخیره گاه منابع آب ، نقش تعیین كننده ای در زندگی مردم جنوب كشور دارد.

منطقه حفاظت شده دنا از نظر تنوع گونه های گیاهی بسیار غنی است و با توجه به مجموعه درختان و گیاهان جنگلی ، مرتعی ، دارویی ، خوراكی و تزئینی ، سرمایه ژنتیكی با ارزشی به حساب می آید. در ارتفاع 2500 متری ، جنگلهای بلوط دامنه های جنوبی دنا را پوشانده است. در میان درختان بلوط، گونه های مختلف جنگلی نظیر : بن ، كیكم ، ارژن ، زالزالك ، شن و ارژن دیده میشود. از ارتفاع 3500 متر به بالا ، انواع گونه ها و گیاهان علفی و بوته ای سطح  زمین  را فراگرفته است .

خرسهای قهوه ای بزرگ، كبك دری با جثه 5 كیلویی ، انواع عقاب، پلنگ ، گرگ و انواع گربه های وحشی در دنا زندگی میكنند.در منطقه حفاظت شده دنا امكان تماشای پرنده بسیار زیبا و نادر هما، كه پروازی آرام و باشكوه دارد، بیش از هر جای دیگر ایران است. در این حوزه استحفاظی  پرندگانی نظیر: شاهین، كبك، سنگ چشم، كمركلی و انواع چكاوكها و سهره ها در دامنه های دنا زندگی میكنند. جانورانی مثل: سمور، راسو، سنجاب ایرانی كه از زیباترین سنجابهای جهان است و در احیاء جنگل بلوط نقش اكولوژیك بسیار موثری دارد، به وفور در دنا دیده میشوند.

حفاظت از دنا باعث افزایش انواع گونه های جانوری این منطقه شده است، به طوری كه هم اكنون در كوهستان دنا برای دیدن خرس، بز و پازن، نیازی به دوربین چشمی نیست. منطقه حفاظت شده دنا صرف نظر از تنوع گونه های گیاهی و جانوری ، بنا به دلایل اقلیمی و پدیده های بارز زمین شناختی، از نظر آموزشی و پژوهشی نیز بسیار مورد توجه پژوهشگران زیست شناسی و زمین شناسی است.

 

در این سال های بی بارانی که آسمان نزولات خود را بر این وادی دریغ نموده است بناچار مراتع و رویش علفهای رستنی بر کوه سبز پوش دنا مجالی را برای نفس کشیدن را از این گله های بز و قوچ کوهی می گیرد و در این فرصت جانسوز شکارچیان در کمین نشسته چنین روزهایی را از خداوند آرزو می کنند تا در این فرصت بدست آمده نهایت بهره برداری از به دام انداختن صید خود بکار گیرند.

پایین آمدن فشار جوی و سرد شدن هوای استان کهگیلویه و بویراحمد، تجربه چندین ساله شکارچیان فرصت طلب این را به نمایش می گذارد که  از این فضای بوجود آمده نهایت استفاده را در جهت به اندام انداختن حیوانات کوهی به کار می گیرند تا به همین راحتی به شکار خود دست بیابند.

در این بین آنچه  وظایف سنگین محیط بانان را دو چندان می نماید، همانا؛ فراهم نمودن علوفه برای حیوانات گرسنه و همینطور حراست و صیانت از این رهیدگان این حیوانات  از کوهها و پناه آورده به دامنه دنا است که در این اوضاع و احوال طی چند سال اخیر با زد و بند فراوان و به شهادت رسیدن محیط بانان این خطه پر افت و خیز  به تلخی روزگار رقم خورده است.

انتهای پیام /

 

نظرات کاربران

شبکه اطلاع رسانی دانا
قلم_گزینشی